Låne penger rentefritt i 50 dager? Da bør du søke kredittkort

Gir ikke overskriften noe mening? Tja. Det kommer egentlig an på hvor godt du har satt deg inn i hvordan forbrukslån og kredittkort virker. Med et kredittkort kan du låne penger gratis i xx antall dager  som bankene omtaler som den rentefrie perioden. Du vil altså ha typisk mellom 45 og 60 dager på å betale tilbake summen du har lånt av banken gjennom kredittkortet ditt uten at du må betale så mye som en krone i gebyrer eller avgifter.

Høres det for godt ut til å være sant? Det er det nemlig ikke – såfremt du er disiplinert.

Grunnen til at bankene har en slik regel er jo naturligvis slik at de kan bruke det i markedsføringssammenheng. Hvis du søker rundt etter ”beste kredittkort”, ”billigste kredittkort” eller ”mest hendige kredittkort for 18-åringer” på nettet, så vil du kjapt merke at veldig mange av bankene prøver å bruke lang rentefri periode som et salgsargument. Og det gjør de naturligvis med stor suksess. Det er lettere å betale tilbake lånte penger over 60 dager enn 45 dager. Tanken på at man kan finansiere en ny MacBook eller mobiltelefon uten å ha betalingsforpliktelse før om to måneder er også noe som frister mange nordmenn.

Men hvordan skal man utnytte denne fordelen man får ved et kredittkort? I mine øyne gjelder det å bruke ”studielån”-mentaliteten. Da jeg var økonomistudent på et dansk universitet tok professoren opp problematikken en gang vi hadde en forelesning om personlige lån. ”Rekk opp hendene alle de som har studielån!”. Kun nordmenn rakk opp hendende. Det viste seg nemlig at i Danmark er det svært uvanlig å ta opp studielån. ”Så fikk vi bekreftet det jeg trodde: vi dansker er svært lite økonomiske!”, fortsatte han. Poenget hans var: studielån er det billigste store lånet du noensinne kan få. Dersom man ikke har behov for å bruke de pengene i hverdagen, så bør man uansett ta opp lånet for å investere pengene i noe annet. Det er rett og slett horribelt å takke nei til et slikt lån når man har muligheten i og med at rentekostnadene er så lave. Det samme gjelder for et kredittkort.

Du kan aldri få et kortvarig lån over 60 dager fra noen som helst bank som ikke gir ut kredittkort.

Spørsmålet du skal stille deg selv når du vurderer å pådra deg kredittgjeld eller forbruksgjeld er altså: hvor kjapt kan jeg klare å betale summen tilbake? Hvis beløpet du skal låne ikke er større enn at du klarer å betale tilbake det meste før den rentefrie perioden har utløpt, så bør du definitivt velge å finansiere det med et kredittkort i stedet for et forbrukslån.