Lån uten sikkerhet til båt

Med hele 17 av 19 fylker i Norge som har kystlinje, så er det kanskje ikke så rart at nordmenn er glade i å ha båt. Mange foretrekker å ha den langs sjøen, mens andre igjen finner seg en innsjø – kanskje for å ha båten ved hytten. Uansett hvor du skal ha båten din, så må den finansieres på et vis. Et lån uten sikkerhet til båt kan være en god løsning dersom man ikke har mulighet til å stille med sikkerhet, men det vil koste deg mer i renter og gebyrer.

Hva er et lån uten sikkerhet?

Et lån uten sikkerhet kan enkelt beskrives som et lån der du søker på bakgrunn av inntekten din, og ikke trenger å stille med sikkerhet i eiendom eller pant i noe annet verdifullt. Ofte gjør man dette når man kjøper bil eller bolig, og det betyr egentlig da at det er banken som er den rettmessige eieren av bilen eller huset. Med et usikret lån så slipper du dette, og det gjør det også langt enklere å få innvilget søknaden – spesielt for de som ikke har muligheten til å utvide panten i eiendommen eller lignende.

Riktignok vil et usikret lån koste deg noe mer, ettersom man ikke selv har den største risikoen, for det er det banken som har. Men hvis båtdrømmen lever, så kan det absolutt være verdt hver krone.

Så mye kan du låne

Norske forbrukslån, som er den eneste formen for usikrede lån, tilbys i størrelser opp mot 500 000 kroner. Og da skulle man nok få seg en ganske bra skute! For de aller fleste så vil en såpass stor sum uansett ikke være aktuelt, ettersom det krever veldig god inntekt og økonomi. Men man kan naturligvis låne en hvilken som helst sum derimellom, og man får naturligvis en bra båt for 50 000 kroner – og det koster heller ikke skjorta når man skal betale ned lånet.

Hvor mye du får låne avhenger først og fremst av hvor mye du tjener i den nåværende jobben din, men tidligere arbeidsforhold og generell økonomisk situasjon, samt alder, kan også være medvirkende på om du får innvilget søknaden om lån uten sikkerhet til båt.

Generelt om betingelser for forbrukslån

Men hvor mye kommer et slikt lån til å koste deg? Effektiv rente, som inkluderer både rente- og gebyrkostnader, ligger som oftest på mellom 10 til 20 prosent for et typisk forbrukslån til båt. Da snakker vi om summer på 50 000 kroner og oppover, og renten forandrer seg gjerne avhengig av hvor mange år du skal bruke på å betale ned båten, samt hvor mye du skal låne. Nedbetalingstiden strekker seg opp mot 15 år hos enkelte banker, men vi anbefaler naturligvis at man velger så kort tid som mulig.

For å søke om lån uten sikkerhet til båt må man være minst 18 år gammel, og de fleste bankene har høyere aldersgrenser. Dessuten kan du ikke ha betalingsanmerkninger eller inkasso, og må ha norsk statsborgerskap for å kunne søke.

Anbefalt bank:

https://www.sparebank1.no/nb/bank/privat/lan/bil-bat-og-andre-kjoretoy/batlan.html